Domowe masło orzechowe i ciastka

10:57

W niedzielne poranki można ulegać zachciankom kulinarnym. Już od jakiegoś czasu miałam ochotę na kruche domowe ciasteczka. Takie, które świetnie pasują do szklanki mleka i chwili domowego lenistwa. Połączyliśmy dwa przepisy: na domowe masło orzechowe i na chocolate chip cookies z Kwestii Smaku.



Ciasto:
• 100 g masła
• 1 pełna szklanka (155 g) mąki pszennej
• 1/3 łyżeczki soli
• 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
• 1/2 szklanki (120 g) brązowego cukru, najlepiej drobnego
• 1/2 szklanki (120 g) białego cukru, najlepiej drobnego
• 1 jajko
• 2 łyżki cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Jeśli masło było zimne należy pokroić je w kosteczkę i zostawić na 15 minut w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Przygotować dużą blachę, wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, sodę, wanilię i wymieszać.
W drugiej misce ubijać masło z dodatkiem brązowego i białego cukru (uwaga: można dać mniej cukru!) przez około 5 minut. Dodać jajko i ubijać jeszcze przez około 5 minut.
Dodać sypkie składniki i zmiksować,

Podzieliliśmy ciasto na dwie części : do pierwszej dodaliśmy posiekaną czekoladę, do drugiej masło orzechowe.

Masło orzechowe:
120 g solonych orzeszków ziemnych zrumienić na suchej patelni, ostudzić. Zmielić w młynku (mogą pozostać większe kawałeczki orzeszków), a następnie zmiksować ręcznym blenderem z 3 łyżkami oleju (z orzechów arachidowych lub innym dobrym olejem roślinnym), 2 łyżeczkami miodu, 1 łyżeczką soku z cytryny, 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu. Jeśli mamy melakser nie musimy mielić orzeszków, wszystkie składniki miksujemy w jednym pojemniku. Otrzymamy około 1/2 szklanki masła orzechowego.

Blaszkę z ciastkami wstawić do piekarnika i piec przez 14 - 15 minut, aż brzegi ciastek zaczną się rumienić. Ciastka wyjmujemy z piekarnika gdy są jeszcze miękkie, zastygają podczas studzenia. Na zewnątrz mają być chrupiące, w środku ciągnące.








You Might Also Like

10 komentarze

  1. Pracowity poranek....Szkoda , że przepis nie ma tylko "2cal" ale co tam raz się żyje ....Kawka z takim dodatkiem to pychota....Pozdrawiam niedzielnie....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mhhmm pychota ;) O kaloriach można czasem zapomnieć ;) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Witaj, już spisuję przepis:-))) zapraszam do mnie na candy Gosia z homefocuss

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za zaproszenie ;) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. NIedzielne frykasy! uż tydzień minął i pewnie wszystkie zjedzone.... Pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Huuhu nie było ich już po kilku godzinach :) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Mniam pycha:) koniecznie musze wyprobowac przepisy:)

    OdpowiedzUsuń

Subscribe