Ciasto jogurtowe ze śliwkami

21:23


Ciasta jogurtowe to genialny wynalazek ludzkości. Robi się je szybko i przyjemnie, a jest bardzo bardzo smaczne. Zachęcam do wypróbowania - szczególnie jako bazę pod jesienne owoce. Ostatnio naszym ulubionym przepisem jest ten z książki Zosi Cudny ,,Przepisy na cztery pory roku". O smakowitości ciasta niech świadczy fakt, że bardzo trudno jest zrobić zdjęcie całego upieczonego deseru. Znika w mgnieniu oka.

Pierwszy krok to przygotowanie owoców, które ułożymy na wierzch ciasta (mogą to być gruszki, śliwki, morele, brzoskwinie, jabłka itp. itd.)

Pozostałe składniki:
500g mąki
220g cukru
2 jajka
500g jogurtu naturalnego
150ml oleju
2 łyżeczki sody oczyszczonej
skórka otarta z 1 cytryny plus sok

Dobrze jeżeli wszystkie składniki (jajka, olej i jogurt) mają temp. pokojową. Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy sok i otartą skórkę cytryny, olej i jogurt. Mieszamy i dodajemy przesianą mąkę z sodą. Łączymy delikatnie składniki i gotowe ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy np. połówki śliwek i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160stC przez ok.45min (lub do czasu, aż patyczek włożony do ciasta będzie suchy). Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem.







You Might Also Like

8 komentarze

  1. Wygląda smakowicie, muszę wypróbować przepis , tym bardziej że mam urodzaj śliwek :) Pozdrawiam Emila

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja mam w planach dzisiaj drożdżowe ze śliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super stodoła.....Ja wczoraj piekłam ciasto ze śliwkami....Pozdrawiam pa....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ;) Ciasta ze śliwkami to ostatnio u nas hit ;)

      Usuń
  4. Ciasto wygląda przePYSZNIE i przePUSZYŚCIE :) Niebezpiecznie zaglądać tu o tak późnej porze ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. O, jak ładnie i kusząco wyglądające miejsce na spożycie ciasta na ostatnim zdjęciu ;d

    Ja jednak za wszelkie ciasta jogurtowe i jogurtowe z galaretką podziękuję... Śliweczki również nie są ambrozją dla moich kubeczków x)

    www.kulturaifetysze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Subscribe